Heraanleg Ferdinand Coosemansstraat en omgeving

De riolering in de Ferdinand Coosemansstraat, Bindstraat en Walemstraat is in slechte staat. Aquafin wil de riolering in deze straten vernieuwen. Het district Berchem maakt van deze werken gebruik om de straten heraan te leggen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefomgeving aangenamer te maken.

zicht op de Ferdinand Coosemansstraat in de bestaande toestand

Update februari 2023

Fase 1 (heraanleg Ferdinand Coosemansstraat tussen de Generaal Drubbelstraat en Bindstraat): deze werken worden begin maart afgerond. Er komt alvast tijdelijk asfalt zodat dit deel van de straat toegankelijk wordt voor het verkeer.

Fase 2 (heraanleg rest Ferdinand Coosemansstraat, van de Bindstraat tot aan de Grotesteeneg): als het weer gunstig blijft en er doen zich geen onvoorzien omstandigheden voor, starten deze werken op maandag 6 maart. Deze fase is opgesplitst in kleinere delen die overlappen, terwijl er in één deel nog gewerkt wordt, start de aannemer al in het volgende deel:

  • Fase 2a: tussen de Bindstraat en de Sint-Lambertusstraat (inclusief kruispunt): 6 maart tot eerste helft april
  • Fase 2b: tussen de Sint-Lambertusstraat en Walemstraat: van midden maart tot mei
  • Fase 2c: tussen de Walemstraat en Grotesteenweg: vanaf april tot eind mei
  • Fase 2d: de aansluiting op de Grotesteenweg: in de loop van mei/juni

Al deze data zijn onder voorbehoud van gunstig weer en een vlot verloop van de werken.

Praktische informatie

Waar wordt gewerkt, is er hinder. Graafmachines maken nu eenmaal lawaai, vrachtwagens die over zand rijden maken stof, bij aanhoudende regen zal er modder in de straat liggen. Soms zal het wat moeilijker zijn om aan uw woning te geraken.

Samen met de aannemer doen we er echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Daarvoor nemen we verschillende minderhindermaatregelen.

Bereikbaarheid van uw woning

Tijdens de werken zal uw straat niet bereikbaar zijn met de wagen. De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer het wegdek en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld en afgedekt met steenslag.

Tijdens de werken van de aannemer in uw straat is er geen plaatselijk verkeer mogelijk. Te voet of met de fiets geraakt u uiteraard altijd bij uw woning.

Let er op om geen fietsen op het voetpad te stallen. Dit verhindert de doorgang van mensen die moeilijk te been zijn of van ouders met een kinderwagen. Daarenboven breekt de aannemer soms ook delen van het voetpad op om huislaansluitingen te maken.

Kan u tijdens de werken uw garage of garagebox niet bereiken? U kan een tijdelijke bewonerskaart aanvragen om op straat te parkeren voor de duur van de werken via mobiliteitenparkeren@antwerpen.be. In de straten waar gewerkt wordt of de aangrenzende straten kan er een parkeerverbod gelden, let hiervoor op de verbodsborden in de straat.

Denk ook eens aan alternatieve vervoersmogelijkheden, zoals de tram of de Velo stadsfietsen. Kijk op www.slimnaarantwerpen.be voor meer tips over alternatief vervoer, mobiliteit en parkeergelegenheid aan de rand van de stad.

Veiligheid staat voorop

Op een werf schuilt achter elke hoek mogelijk gevaar. Om de veiligheidsrisico’s voor u en voor de werkmannen te beperken, nemen we een hele reeks maatregelen. Maar als we de veiligheid voor iedereen willen vergroten, dan hebben we uw hulp nodig!

Enkele richtlijnen:

  • Respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels.
  • Ga alleen op de werf als het niet anders kan.
  • Maak altijd oogcontact met de vrachtwagenchauffeur of kraanbestuurder. Alleen zo bent u zeker dat hij of zij u gezien heeft.
  • Zorg dat u alles ziet en hoort, berg uw gsm even op.

Post

Bpost werd verwittigd van de werken in uw straat.

Huurders

Bent u huurder? Geef dan zeker deze info ook door aan de eigenaar van de woning.

Huisvuilinzameling

Met de huisvuilophaaldienst werden afspraken gemaakt zodat het huisvuil ook tijdens de werken wordt opgehaald. Als er in uw straat gewerkt wordt, breng dan uw huisvuil op de normale ophaaldagen naar de dichtstbijzijnde bereikbare hoek van de straat.

Is dit voor u onmogelijk, laat dit dan even weten aan de werfleider van de aannemer (gegevens in de brief onderaan deze pagina) Zo kunt u samen met hem/haar een oplossing zoeken.

Verhuis of levering

Plant u een verhuis of verwacht u een bijzondere levering tijdens de werken? Laat het tijdig weten aan de werfleider van de aannemer (contactgegevens in de brief onderaan deze pagina). Zo kan de aannemer in zijn planning rekening houden met uw vraag.

Handelaars en ondernemingen

Hinder door de werken voor uw deur? Dan kunt u mogelijk een hinderpremie van 2.000 euro krijgen van het Vlaamse Gewest. Als u voor deze premie in aanmerking komt, dan krijgt u van het Agentschap Innoveren & Ondernemen automatisch een bericht. Daarmee kunt u de uitbetaling van de premie aanvragen. Bent u gedwongen uw zaak volledig te sluiten, dan kunt u bijkomend een sluitingspremie vragen. Voorwaarden en meer info: www.vlaio.be/hinderpremie.

Gevelgroen

Net als bij het project van de Boomgaardstraat willen we ook voor deze straten bewoners de kans bieden om een gratis geveltuintje aan te planten. Het district Berchem werkt hiervoor samen met Buurtwerk Posthof.

Als u deelneemt voorziet de aannemer langs uw gevel een zone met teelaarde. U krijgt een startersspakket met plantjes aangeboden, Posthof biedt ondersteuning bij de aanplant en geeft u tips op maat over het onderhouden van de plantjes. Interesse? Laat het ons weten via dit invulformulier.

Deel

Meer artikels

EK VOETBAL OP GROOT SCHERM

Kom en beleef de spanning van het EK Voetbal op groot scherm in de cafetaria van Huis Sint-Jozef! 🏆⚽

📅 Maandag 17/06 om 18u
📅 Woensdag 26/06 om 18u

Kom en steun de Rode Duivels, samen juichen we voor onze helden!

Tot dan!

Meer lezen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Gerelateerde artikels

Kom en ontdek ons gezellige woonzorgcentrum tijdens onze opendeurdag op 25 mei van 14u tot 17u!  Maak kennis met onze warme gemeenschap, beleef de sfeer, leer ons team kennen en ontdek wat ons huis zo bijzonder maakt. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen een mooie middag door te brengen! …
Wij hebben onlangs 2 nieuwe collega’s mogen verwelkomen en zij stellen zich maar al te graag voor aan jullie! …
Kom en beleef de spanning van het EK Voetbal op groot scherm in de cafetaria van Huis Sint-Jozef! 🏆⚽ 📅 Maandag 17/06 om 18u 📅 Woensdag 26/06 om 18u Kom en steun de Rode Duivels, samen juichen we voor onze helden! Tot dan!…